miercuri, 10 februarie 2010

Vipassana


Ce este meditaţia Vipassana?



Vipassana este una dintre cele mai vechi tehnici de meditatie din India. Intr-o perioada in care era de mult timp uitata, ea a fost redescoperita, acum 25 de secole, de Gautama Buddha. Vipassana inseamna “a vedea lucrurile asa cum sunt in realitate”. Este un proces de purificare personala prin observare interioara. La inceput se observa propria respiratie naturala, in scopul concentrarii atentiei. Cu ajutorul acestei atentii foarte ascutite se incepe observarea naturii schimbatoare a corpului si spiritului, a adevarurilor universale: al impermanentei, al suferintei si non-eului. Tocmai aceasta constientizare, prin intermediul experientei directe, constituie procesul de purificare. Calea, in ansamblul ei (Dhamma- in limba pali), este un remediu universal pentru probleme universale si nu reprezinta o religie sau o secta. Fiecare poate sa practice in mod liber, fara distinctie de rasa sau religie, oriunde si in orice moment, iar rezultatul se va dovedi salutar pentru toti.

Cum se poate învăţa

Tehnica de meditaţie Vipassana este predată în cursuri de zece zile, în care participanţii învaţă esenţa metodei şi practicii si acumuleaza suficientă experienţă practică pentru a experimenta rezultatele ei benefice. Nu este necesară o experienţă anterioară în meditaţie . După consultarea Codului de disciplină pentru cursurile Vipassana şi a programului cursurilor, puteţi completa cererea de înscriere pentru curs.

Unde se poate învăţa?

In România cursurile se organizează odată sau de două ori pe an în locuri închiriate.
În 2008 a fost organizat un curs în perioada 5 - 16 august în centrul ţării în comuna Moroieni, în apropiere de Sinaia şi Târgovişte. Informaţii despre datele cursurilor din 2009 şi modalităţile de înscriere se găsesc pe pagina de Cursuri (click aici) sau (click aici). Vă invităm să revizitaţi pagina ulterior. Informaţiile vor fi actualizate periodic. Dacă doriţi detalii suplimentare vă rugăm să trimiteţi întrebările dumneavoastră la adresa info@ro.dhamma.org.
Pentru informaţii despre cursurile din alte părţi ale lumii, vă rugăm să vizitaţi www.dhamma.org (site-ul mondial al fundatiei Vipassana)


" Ce nu este Vipassana?
  • Nu este un ritual bazat pe credinta oarba.
  • Nu este nici un divertisment intelectual, nici unul filozofic.
  • Nu este cura de odihna, nici tabara de vacanta, nici club de intruniri.
  • Nu este mijloc de a fugi de greutatile vietii. Nu este centru de acordare de ajutoare materiale (hrana, adapost).
Ce mai este Vipassana?
  • Este o tehnica ce are ca scop eliminarea suferintei.
  • Este o arta de a trai care va permite sa aveti un rol pozitiv in societate.
  • Este o metoda de purificare mentala care va permite sa faceti fata cu calm si echilibru tuturor problemelor si tensiunilor vietii.
Meditatia Vipassana permite atingerea telului cel mai inalt: eliberarea totala si Iluminarea. Scopul sau nu este de a vindeca maladiile fizice, dar purificarea mentala are ca efect secundar eliminarea multor maladii psiho-somatice. De fapt, Vipassana elimina cele trei cauze ale suferintelor noastre: dorinta, aversiunea si ignoranta. Printr-o practica continua, meditatia elimina tensiunile care se acumuleaza in viata cotidiana si desface “nodurile” create de obisnuinta de a reactiona in mod excesiv fata de situatiile agreabile sau dezagreabile. Chiar daca Vipassana este o tehnica pusa la punct de Buddha, practicarea ei nu este rezervata in exclusivitate budistilor. Nu se pune problema convertirii la o religie. Tehnica functioneaza pornind de la principiul ca toti oamenii au aceleasi probleme si deci o tehnica prin care se elimina aceste probleme trebuie sa fie universal aplicabila.
Persoane apartinand tuturor religiilor au putut experimenta binefacerile meditatiei Vipassana fara a fi vreodata in conflict cu religia lor.
Bineinteles, munca de purificare interioara, prin introspectie, nu este niciodata usoara. Trebuie, intr-adevar, sa nu-ti dramuiesti fortele. Prin propriul efort, practicantul (studentul) ajunge la realizarea sa personala, nimeni nu poate munci pentru aceasta in locul lui. Din acest motiv, meditatia va fi benefica numai pentru cei care lucreaza serios si respecta disciplina, care nu are alt scop decat propriul lor bine si protectia lor. Regulile de disciplina fac parte integranta din practica meditatiei.
Este adevarat ca zece zile sunt un interval de timp prea scurt pentru a ajunge la nivelurile cele mai profunde ale subconstientului si pentru a invata cum sa elimini complexele adanc inradacinate. Continuarea practicii constituie secretul reusitei in aceasta tehnica. Regulile de disciplina au fost stabilite din ratiuni practice si nu pentru satisfactia profesorului sau organizatorilor. Ele nu sunt nici expresia vreunui atasament la o traditie sau devotiune oarba la vreo religie, ci au ca fundament experienta practica, dobandita in timpul anilor, cu mii de studenti, ele fiind totodata stiintifice si rationale. Respectarea acestor reguli de disciplina creaza o atmosfera favorabila meditatiei, incalcarea lor perturband meditatia.

2 comentarii:

Anonim spunea...

In Romania,cursuri de "Vippasana" au loc ,lunar,in M-tii Apuseni,la Dumbrava de Sus.Informatii gasiti la"meditatie.ro"!Sa fiti fericiti!

Unknown spunea...

ma bucur pentru informatia inclusa in comentariu este si un articol complet pe blog despre comunitatea din Dumbrava de sus.

Trimiteți un comentariu