vineri, 10 septembrie 2010

Hrana vie


Tot revin al subiect din cat mai multe posibile unghiuri si aduc in primplan acest aspect atat de important al vietii noastre HRANA...
de ce ? pai de aici pleaca multe dintre problemele care apar in dezechilibrele pe plan fizic si odata cu acesta si pe celelate planuri pentru ca suntem de mici educati si obisnuiti gresit foarte incorect si nepotrivit.

Avem un minuat organism capabil de multe si foarte util ( daca nu vi se pare asa e bine sa va mai ganditi ) dar care inainte de toate trebuie cunoscut inteles si apoi tratat cum se cuvine.
Notiuniea de respect de sine este un adevar viu in momentul in care se transpune in fiecare zi in toate actiunile pe care le faci cu tine si prin tine pentur ceilalti din care se simte si se transmite un flux de dezvoltare si crestere potrivit cu tine si cu ceilalti.
Am postat ceva mai in urma niste articole legate de Ayurveda unde insasi alimentatia este privita ca un medicament pe care omul il ia permanent pentru a se mentine in perfecta stare de echilibru ...De curand am avut o discutie cu cineva pe tema ayurveda si am descoperit ceva ce imi scapase din vedere....ceva extraordinar as spun...Ayurveda este mai mult decat un mod de alimentatie, mai mult decat o medicina, mai mult decat o stiinta, este o CALE SPRE DIVINITATE.

O cale care are aceleasi caracteristici si aplicatii pentru trup precum Tantra.
Daca aruncati o mica privire asupra tuturor cailor de descoperire si revelare a Spiritual-Sufletescului veti fi foarte surprinsi sa vedeti ca fiecare cale are o stransa legatura si cu o anumita orientare alimentara si ca daca facem o suprapunere ale acestor reguli regasite in diversele curente spirituale vom gasi minunatia de ayurveda aplicata mai mult sau mai putin in toate ...

Astfel in Zen calugarul care este insarcinat cu bucataria are un statut special insasi pregatirea hranei pentru acesta este modul sau de meditatie ...
In isihasm exista o stransa legatura intre felul in care hrana este oferita atat trupului cat si spiritului pentru a putea crea aceea stare de comuniune ptrintr-o echilibrare profunda a intregii fiinte de la fizic la mental emotional .
Yoghini sunt adepti Ayurvedei ca mod de viata si asta este regasita in practica yoga ca o sectiune complexa si de care orice practicant serios are de isi insusit prin transformari interioare si acest mod de hrana.

In sine acest mod de viata a devenit tot mai prezent, oamenii chiar si fara a lega neaparat de spiritualitate hrana , datorita faptului ca vremurile prin care trecem sunt de asa natura au simit nevoia de schimbare, nevoie care la multi a plecat de la propriul corp si propiea sanatate si de la faptul ca au inceput sa devina constienti de cat este de important ce faci cu tine inclusiv fizic.

Este drept ca daca exista si o cale de a hrani si celelalte parti ale fiintei umane , suflet - spirit,
atunci in sine acest proces de hranire fizica capata putin alte nuante, insa este foarte important ca aceste schimbari se petrec ...sunt semne clare ca intreaga umanitate "in aceasta Criza " in care se afla a ajuns pentru ca e cazul unei transformari, transformare care se intampla si care are inca multe de adus.

Revenind la alimentatie, este foarte important ca hrana introdusa in organism sa creeze un mediu alcalin , exista foarte multe alimente care au proprietatea asta si care sunt extrem de pline de toate acele elemente de care avem nevoie pentru a putea vietiui intr-o stare fizica alcalina.

De ce alcalin?Pentru ca structurile corpului nostru sunt asfel construite pentru a functiona optim in conditii alcaline sau bazice, nu este o afirmatie fara fundament, exista suficiente studii pe parte de alimentatie realizate pentru a va putea convinge daca e cazul de importanta acestui aspect,
pentru mine a fost suficienta sa intalnesc Ayurveda este complet integrat tot ceea ce aveam nevoie aici insa mai sunt si bucatele din alte parti care au adus completari la aceasta medicina-hrana. Evit dogmatismele si mai ales fanatismul ceea ce mi se potriveste se simte si apare de la sine, asa s-a intamplat si cu acest tip de alimentatie si cu ce alimente nu mi se potrivesc din cadrul acesteia si cu raportul de hrana gatita , hrana cruda.O structura preponderent acida creaza mari probleme, la nivel fizic genereaza reactii in sistem digestiv, influenteaza ritmul caridio-respirator, provoaca dezechilibre hormonale, probleme cu pielea, lipsa de vitalitate, slabeste considerabil sistemul imunitar si lista poate sa continue fara sa intru in detalii si date complexe legate de asta , cei care au nevoie de confirmari si date sunt liberi sa investigheze si sa ma contrazica daca au cu ce:).


Si iaca la momentul potrivit de a va dezvalui o interesant colaborare , in urma cu cateva luni am dat peste o serie de bloguri care promoveaza si prezinta si invata cum sa mananci 100% crud sau proaspat.Pe unul dintre aceste bloguri respectiv

Bucurie, Bunastare, Hrisca

am dat de o colectie intreaga de retete pe care Una cu luna le-a luat de peste tot, inclusiv ale ei si a creat pe blog o sectiune cu retetele incercate si create si le-a pus la dispozitia tuturor.
Mi-a placut foarte mult ce am gasit acolo insa era putin peste mana sa tot alerg pe blog sa dau unspe clicuri sa dau de o reteta si am luat toate retelte de acolo si am creat un document, respectiv o culegere aranjata cu toate aceste retete pe care Andreea mi-a dat acordul sa il impart si sa il popularizez peste tot.Astfel s-a nascut

Hrana vie-Culegere de retete Raw

Hrana Vie - Culegere Retete Raw

Personal manac vegetarian, in proportie de 80% proaspat - 20% gatit.
Dar cei care vor sa mearga pana la capat iata aici este un prim ghid pentru un mod de viata cu astfel de valori si cu astfel de modalitati:)
Este util sa mentionez ca nu este mai scump sa mananci vegetarian...aceasta prejudecata si preconceptie este foarte FALSA si nefondata...ca si orice altceva in viata daca vreti sa aveti o parere intai traiti incercati gustati, si dupai palavragiti ...altfel cadeti in tagma ingorantilor si celor ce traiesc prin zvonuri...

Aici sunt si blogurile pe care va invit sa le explorati si sa descoperiti singuri ce vi se potriveste cat si in ce proportii.

2 comentarii:

Adrian Campean spunea...

sunt multe de spus legat de alimentatie,e mai degraba o traditie repetitiva intr o epoca in care era necesar mai degraba sa coborim vibratia energetica,cea ce se si intimpla indiferent ce mincam.cea mai apropiata alimentatie este respiratia,iar cea mai simbiotica hrana este cea naturala,vie,negatita,in rest,fiecare isi coboara vibratiile cum stie mai bine,de la ayurveda la pomana porcului.cea ce ma observat la modul cert,nu este o necesitate,insa mentalul colectiv si vibratia momentului,inca cere sa ingurgitam,asimilind materie ne pastram prezenta intr un plan de perceptie material,dar sunt convins ca in cel mai scurt timp,intreg procesul ce tine de alimentatie,se va schimba.

Unknown spunea...

Sunt foarte multe de spus de alimentatie si da este intradevar acum o modalitate de scadere vibrationala, cei care prin procesul de respiratie se hranesc deja o arata si au fost suficienti si mai sunt si acum printre noi astfel de oameni insa in acest proces de trecede fiecare etapa isi are rolul ei...oricat de mult am vrea sa inspiram prana constient pana cand n-am dezvoltat constient capacitatile noastre de a o face, chiar daca stau latente in noi cica inca mancam si daca tot o facem , sa o facem macar intr-un mod care sa ajute tocmai acel proces de dezvoltare al acelor capacitati.
Ayrveda atinge doar niste puncte importante si ofera niste linii pe care poti sa te orientezi in a te descoperii pe tine ca structura fizica( ca deocamdata experimentam asa) si pentru mine este un orizont cu multe dimineti luminoase si a adus foarte multe benefice schimbari pana si in planul vibrational al fiintei mele. ;)

Trimiteți un comentariu